20 Mart 2009

Rachel Getting Maried

Katılmak isteyeceğiniz nadir düğünlerden Rachel'ın ki.
Tabi aileden değilseniz.
Film iki kız kardeş arasında geçiyor gibi  görünse de asıl meselenin düğünün kendi olduğu aşikar. Hava durumu, katılacaklar, aile olmak ve genişleyen kültürel topluluklar.

Kym küçük kardeşinin ölümüne sebep olduğu için 10 yıldır rehabilitasyon görmekte ve kardeşinin düğünü için birkaç günlük izin almış. Düğünün olduğu büyük kır evine geliyor. Ve bu günlerde geçmişle ve kendileriyle hesaplaşmalarını görüyoruz.

 Filmin ilk anından itibaren düğünde bulunacak bir sürü kişiyi görüyoruz. Dış çekimlerde evin dışında yürürken çok sık pencere kapı görmemiz de buna delalet gibi. Farklı pencereleri olan bir ailenin oluşmaya başlaması. Hepsinin hikayesini bilmesek de çoğunu kısaca tanıtma konusunu oldukça iyi kotarmış Jonathan Demme. Bu karakterleri gösterirken çok farklı kamera kullanıyor. Bazen el kamerasıyla hareketli, bazen bir karaktere odaklanmış ve bu sayede de filmdeki karakterler gibi filmine çeşitlik katmayı başarmış.

 Kym'in anne ve babası boşanmış. Ve her ikisi de başkalarıyla evlenmiş. Ama Kym'in öz annesiyle bir durumu var. Zaten yaptıkları konuşma ve sonuçları bunu gösteriyor. Annenin neden bu kadar kaçmaya meyilli ve uzak olduğunu da açıklar nitelikte. Çok bahsi geçen anneyi görememe sebebimiz de bu gibi. Oysa ki babalarının ikinci eşi Carol'ın çok az konuşmasına rağmen sürekli farkındayız ve herşeyin içinde.

Filmde ki karakteriler bazıları iyi mi kötü bilmiyoruz bile. Çok da önemli değil. Çünkü bunu filmin sonunda Robert Altman'a teşekkür edildiğinde anlıyoruz. Altman'ın filmlerindeki karakter bolluğunun esin kaynağı olduğu aşikar.

 Bu Jenny Lumet'in ilk senaryosu. Ancak iyi olmasına şaşırmamak lazım. Zira kendisi Sidney Lumet ve Gail Lumet Buckley'in kızları. Kendi hayatından kesitlerin olduğunu söylemeye çok da gerek sanırım. Bu kadar sanatçı bir ailenin kızı ve etrafta her türlü sanatçının olduğu, müzisyenin gezindiği bir düğünü ancak kendi yaşayarak resmetmiş. Zaten Jenny Lumet'nin bir ablası var. Ses editörü kendisi ve adı Amy Lumet. Kesin otobiyoğrafisel. Eminiz artık.

Müzikleriyle insanı etkileyen, aile içi ilişkilere iyi değinen, iki kızkardeş ve bir trajedinin iyi işlendiği bir film Rachel Getting Maried. İyi bir bağımsız. Ve değinmeden geçemeyeceğim. İki kardeşin bir düğünde sürekli tartışmalrı size bir şey hatırlattı mı: Evet. Margot at the Wedding.

 

7,5/10

1 yorum:

pisces 3 Aralık 2009 04:49  

Margot at the Wedding i izleyeli çok oldu , bu sebeple filmi net hatırlayamasam da filmdeki karakterlerin beni sinir ettiğini bu sebeple filmi sevmediğimi hatırlıyorum.Ama şimdi düşününce belki film bu yüzden başarılıydı.(O zamanlar yorumum izlenmemesi yönündeydi.Hem de süper oyuncularına rağmen...)

bu filme gelince:hem senaryo hem de görsel açıdan çok daha başarılıydı,izlenesiydi :) yönetmen ve senarist hakkındaki yorumlarını okuyunca sevmediğim bir kaç konuya açıklık geldi kabullendim.Örneğin karakterlerin çokluğu,tanıma konusunda çokça zaman ayrılması/ayrılmaması gibi.ama müzikleri beenmedim,aynen filmdeki gibi isyan ettim :D ben despot eleştirmen olucam notum 6 :)

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP